Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Számítógépes nyelvészet

Főkategória >Alkalmazott nyelvészet >Számítógépes nyelvészet

Terméksorrend:

  Kiefer Ferenc (szerk.): Strukturális magyar nyelvtan 4. A szótár szerkezete
StrNyt. 4.
Budapest, 2008. 

Raktárkészlet:  0 db
6 000 Ft
Nincs raktáron
  Kis Balázs, Mohácsi-Gorove Anna: A fordító számítógépe

 

A  fordító számítógépe


Az elmúlt években (évtizedekben) megváltoztak a fordítás körülményei, megnőttek a feladatok, csökkent a fordításra szánható idő és pénz. A fordítók egyre kevésbé dolgoznak elszigetelten, mert a legtöbb fordítási feladat csapatok együttes munkáját igényli.


Ez a könyv azt mutatja be, hogyan segítheti a számítógép a fordítók munkáját, ugyanis kiadható fordítást önállóan még nem tud készíteni. Az Olvasó megtudhatja a könyvből, hogy mi mindent lehet elérni a szövegszerkesztővel és a táblázatkezelővel, de részletesen foglalkozik a könyv a fordítómemóriákkal, a terminológiai adatbázisokkal és a fordítási környezetekkel is.


A könyv öt fordítási feladatot ismertet részletesen:

  • Egyéni fordítás a megszokott eszközökkel
  • Egyszerű csoportos fordítás
  • Egyéni fordítás fordítómemóriával
  • Csoportos fordítás fordítómemóriával
  • Weblapok fordítása


 

Raktárkészlet:  0 db
6 000 Ft
Nincs raktáron
Számítógéppel - emberi nyelven

Számítógéppel - emberi nyelven

Intelligens szövegkezelés számítógéppel


A szerzők a számítógép alkalmazásának emberinyelvi vonatkozásaival foglalkoznak. Könyvükben áttekintést nyújtanak a világon jelenleg hozzáférhető, az emberi nyelvvel kapcsolatos számítógépes eszközökről.


A könyv szerzői bemutatják a dokumentumok készítésének, tárolásának nyelvi problémáit, a szöveghelyesség ellenőrzésének eszközeit, a szöveges keresés újdonságait.


Részletesen lehet olvasni a műben a fordítástámogatásról, a gépi fordítás újszerű és reális értelmezéséről, aminek az európai intézményrendszerhez való csatlakozás kapcsán növekvő jelentősége van.


Végül áttekintik a karakter- és beszédfelismerő rendszerek nyelvi alapjait. Az ismertetett eszközök és eljárások egyszerre képviselik a legkorszerűbb tudományosságot, és szolgálják a felhasználók napi érdekeit. A nemzetközi irodalomban is ritkaságnak tekinthető tematikai összetételű mű elsősorban azoknak szól, akik szakmájuk során professzionálisan használják a számítógép szövegkezelő képességeit.


 
2 800 Ft

Terméksorrend: