Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Pszicholingvisztika

Főkategória >Pszicholingvisztika

Kognitív nyelvészet, neurolingvisztika, ...

Terméksorrend:

Kas Bence (szerk.): „Szavad ne feledd!”
Tanulmányok Bánréti Zoltán tiszteletére. 
Raktárkészlet:  1 db
2 900 Ft
Gósy Mária: Pszicholingvisztika
 
Raktárkészlet:  0 db
2 500 Ft
Nincs raktáron
Théories du langage. Théories de l’apprentissage
Le débat entre Jean Piaget et Noam Chomsky
Ed. by / Organisé et recueilli par Massimo Piattelli-Palmarini
Paris, Éditions du Seuil, 1979, 538 oldal 
1 200 Ft
Gósy Mária: Pszicholingvisztika

Pszicholingvisztika

 

2005

 

A lélektan és a nyelvészet határterületein kialakult és önállóvá fejlődött tudomány, a pszicholingvisztika azokkal a kérdésekkel foglalkozik, amelyek a nyelv használatával kapcsolatosak. A jelen kötet - amelyet a szerző a hat évvel ezelőtt megjelent munkájához képest jelentősen kibővített és átdolgozott - bemutatja azt, hogy miként vagyunk képesek a gondolatainkat beszédben kifejezni, vagy hogy hogyan értjük meg a mások szavait, mondatait, hosszabb közléseit. Az elméletek és a kísérletek eredményeit gyakorlati vonatkozások egészítik ki valamennyi fejezetben. A hazai és a nemzetközi szakirodalom áttekintése mellett a szerző saját kutatási eredményei is helyet kaptak a kötetben. Ajánljuk a könyvet a felsőoktatás számára, tanároknak és diákoknak, szakembereknek, valamint a gyakorlatban dolgozóknak és a téma iránt érdeklődőknek egyaránt.

 

Raktárkészlet:  0 db
4 180 Ft
Nincs raktáron
Chomsky, Noam: Mondattani szerkezetek – Nyelv és elme

Mondattani szerkezetek - Nyelv és elme


2003


 

Noam Chomsky korunk szellemi körképének és humán tudományinak egyik legjelentősebb formálója. Évtizedek óta újra és újra a szellemi érdeklődés előterébe kerül, miközben saját szakmájában és a tágabb közönségben egyaránt megpróbálják időről időre leírni, a passé részévé, meghaladott felfogásúvá tenni. Chomsky írásmódjával és egész szellemi hozzáállásával eléri, hogy ne csak újító legyen, hanem a szellem örök szabadságharcát folytató intellektuális hős is, aki nemcsak a hívők odaadó táborát teremti meg maga számára, hanem a többséggel szembeni helyzet auráját is. Kötetünk klasszikus írásain keresztül mutatja be a modern megismeréstudományok egyik úttörőjét.

 

Raktárkészlet:  0 db
2 180 Ft
Nincs raktáron
Navracsics Judit: A kétnyelvű mentális lexikon

A kétnyelvű mentális lexikon


 

Az EU-csatlakozás következtében Magyarországon is szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy egyre több személy válik kétnyelvűvé. A megváltozott körülmények megváltozott nyelvi környezetet hoznak létre sok ember számára. A hazánkba érkezők megtanulják a nyelvünket, azt a mindennapi életben használják. Meg kell szoknunk, hogy vannak, akiknek a magyar nem az első nyelvük, mégis folyamatosan beszélik. Ha valami szokatlant mondanak, tudnunk kell, hogy ennek oka, hogy a kétnyelvű ember sohasem képes a másik nyelvet kiiktatni a tudatából. Érdemes tehát felhívni minden nyelvvel foglalkozó szakember – nyelvtanár, nyelvész, kutató – figyelmét a kétnyelvűség sajátosságaira. Meg kell ismerni a kétnyelvű beszédfolyamatokat ahhoz, hogy a kétnyelvűséget természetes állapotként fogadjuk el. A szerző 125 kétnyelvű személlyel végzett kísérletsorozatot annak céljából, hogy vizsgálja a kétnyelvű mentális lexikon rendezettségét, feltárja a benne kialakult kapcsolatokat, megismerje a kétnyelvű beszédprodukciót és -percepciót. Tette s teszi ezt annak reményében, hogy a kétnyelvűség alaposabb ismeretével a nyelvtanítás és nyelvtanulás is sikeresebb vállalkozás lesz Magyarországon.
 

Raktárkészlet:  0 db
2 500 Ft
Nincs raktáron
  Kiefer Ferenc (szerk.): Strukturális magyar nyelvtan 4. A szótár szerkezete
StrNyt. 4.
Budapest, 2008. 

Raktárkészlet:  0 db
6 000 Ft
Nincs raktáron

Terméksorrend: