Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Retorika


Terméksorrend:

-19%
Bencédy József: Retorika. Gyakorlati útmutató

Retorika
Gyakorlati útmutató

Budapest,2010

 

Bencédy József Retorika című munkája gyakorlatias megközelítéssel ismerteti azokat a tudnivalókat, amelyek nélkülözhetetlenek, hogy előadásunk sikeres legyen. A kommunikáció alapjainak bemutatása után a szerző rátér az anyaggyűjtés menetének ismertetésére, majd útmutatót ad, hogy miképpen lehet érvekkel alátámasztani és megszerkeszteni az összegyűjtött anyagot.

Ismerteti a közéleti műfajokat, tárgyalja a köszöntő, a búcsúbeszéd, a beszámoló, az ünnepi beszéd és a hozzászólás jellemzőit. Külön fejezetben tér ki a tanácskozások és a viták szervezésére és vezetésére.

Tanácsokkal szolgál, hogy miképpen köszönthetjük a hallgatóságot. Útmutatót nyújt a helyes hangsúlyozáshoz és hangképzéshez. Elmondja a szükséges tudnivalókat a nemverbális eszközökről, a gesztusokról és a mimikáról.

A szerző a fentiek mellett röviden ismerteti a hazai szónoklás történetét, bemutatja legnagyobb magyar szónokainkat.

A könyv második részében többek között Platón, Kölcsey Ferenc, Kossuth Lajos és Eötvös József mesteri beszédeinek elemzését találjuk. A klasszikus beszédek jellemzőinek vizsgálata hozzásegít bennünket ahhoz, hogy mi magunk is élni tudjunk a retorika nyújtotta lehetőségekkel.

A könyvben Bencédy József több évtizedes tanári pályáján szerzett tapasztalatait felhasználva adja közre mindenki által érthető, egyszerű nyelven mindazt, amit a 21. század elején a klasszikus és a modern retorikáról tudnunk kell.

 

 

 

Raktárkészlet:  0 db
990 Ft
Akció: 800 Ft
Kezdete: 2014.01.02
A készlet erejéig
Nincs raktáron
Szörényi László-Szabó Zoltán: Kis magyar retorika
Bevezetés az irodalmi retorikába
Budapest, 1997. 

Raktárkészlet:  0 db
1 680 Ft
Nincs raktáron
  Adamik Tamás, Adamikné Jászó Anna, Aczél Petra: Retorika

Antikvár könyv
Budapest, 2004.

 

Raktárkészlet:  0 db
3 500 Ft
Nincs raktáron
Horváth Lajos: A nyilvános beszéd

Budapest, 2008.


A nyilvánosság előtt értelmesen, hatásosan beszélni cseppet sem könnyű feladat! Különösen azok számára, akik egyik napról a másikra kerülnek olyan pozícióba, ahol munkájuk része a nyilvános fellépés, és érvényesülésük múlik azon, miként állnak helyt. A lámpa-, kamera-, vagy mikrofonláz - még a műfajban gyakorlattal rendelkezőknél is - ronthatja az egyébként meglévő képességeket. Vajon csökkenthető-e valami módon a gátlás? Miért van az, hogy a nyilvánosan beszélőknél (televízió, rádió, vagy az előadótermek szereplőinél) szinte kivétel nélkül hangsúlyhibák, tagolási és értelmezési hibák tömege lepi el beszédüket? Érdekes módon magánbeszédükben ezek az értelmezési hibák nem, vagy rendkívül ritkán jelentkeznek. Milyen alapvető különbségek vannak magánbeszédünk és a nyilvános beszédünk között?


Egy gyakorlati szakember - aki több mint 40 esztendeig volt a Magyar Rádió bemondója, s három évtizede beszédoktatóként is működött - keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre, és ad hasznos tanácsokat azoknak, akik a nyilvánosság előtt elmondott beszédüket hatásossá, jól követhetővé, megjegyezhetővé kívánják tenni.

 

Raktárkészlet:  0 db
2 900 Ft
Nincs raktáron

Terméksorrend: