Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Nyelvrokonság, nyelvcsaládok

Főkategória >Nyelvtörténet >Nyelvrokonság, nyelvcsaládok

Nyelvtipológia, areális nyelvészet

Terméksorrend:

Fodor István (szerk.): A világ nyelvei
A világ több mint 760 nyelvének részletesebb leírásával és további kb. 6000 nyelvének néhány jellemző adataival. 
Raktárkészlet:  1 db
10 000 Ft
  Hutterer, Claus Jürgen: Die Germanischen Sprachen – Ihre Geschichte in Grundzügen

Die Germanischen Sprachen – Ihre Geschichte in Grundzügen

(Hutterer Miklós:) A germán nyelvek – történetük főbb jellemzői

Budapest, 1975.

 

Raktárkészlet:  1 db
7 200 Ft
III. International Conference on Field Linguistics
Abstract of papers.
Moszkva, 2009. 

Raktárkészlet:  0 db
1 490 Ft
Nincs raktáron
Angela Marcantonio: Az uráli nyelvcsalád
Budapest, 2006. 
Raktárkészlet:  0 db
2 860 Ft
Nincs raktáron
Vászolyi Erik: Ausztrália bennszülött nyelvei

Ausztrália bennszülött nyelvei

A világ nagy nyelvcsaládjai közül Magyarországon jóformán csak az indo-európai és néhány eurázsiai nyelvcsalád ismert jobban. Szinte semmit sem tudunk az afrikai, az amerikai indián vagy az óceániai nyelvekről és nyelvcsaládokról, történelmükről, nyelvi jellegzetességeikről. Ezt a hiányt pótolja az ausztráliai bennszülött nyelvek vonatkozásában Vászolyi Erik nyelvészprofesszor műve, amelyben saját, több évtizedes helyszíni tapasztalata alapján vezeti be az olvasót az ötödik kontinens bennszülött nyelveinek világába. Könyve első részében e nyelvek csoportosításának, átírásának, kutatásának problémáiról és történetéről szól; a második részben részletesen bemutatja az ausztráliai bennszülött nyelvek hangtani, nyelvtani és mondattani jellegzetességeit és problémáit, amelyek az európai nyelvekhez szokott olvasó számára a reveláció erejével bírnak.

Budapest, 2003


L'H

 
1 850 Ft
Fodor István: A bantu nyelvek

A bantu nyelvek


Budapest, 2007

 

A kötet az első magyar összefoglalás a bantu nyelvekről, de tárgyalja a többi afrikai nyelvcsalád és nyelvcsoport témakörét is. A bantu nyelvcsaládhoz tartozó, 600 különböző nyelvet 170 millióan beszélik az Egyenlítőtől délre fekvő területeken. Ezek közül csak 150 létezik írott formában is. A bantu nyelvek többsége a 19. század első harmadától kezdődően jelent meg, közülük megközelítőleg hatvan nyelvről még e században születtek alaposabb leírások német, angol, francia és más utazók, hittérítők, gyarmati tisztviselők, valamint képzett nyelvészeti, néprajzi szakemberek tollából.

A kötet első része a bantu nyelvek az európai nyelvektől meglehetősen eltérő szerkezetét, alaktani és lexikai jellegzetességeiket mutatja be. A kötet második része 46 bantu nyelvet ír le, legrészletesebben a bantu és a szuahéli rendszerét, melyet Kelet- és Dél-Afrikában közvetítő és államnyelvként 35millióan beszélnek.
A nyelvi jellemzésen kívül a kötetben néprajzi, kulturális, történelmi adatok is olvashatók.


L'H

 
3 000 Ft
  Siposs András: Az indián nyelvek - A nyelvnevek magyar helyesírása,  A nyelvrokonsági viszonyok, osztályozás

Az indián nyelvek - A nyelvnevek magyar helyesírása,

A nyelvrokonsági viszonyok, osztályozás


2006


A kötet első része az indián (és eszkimó) nyelv- és népnevek magar helyesírásának szabályait tartalmazza, e nevek szinte teljes listaszerű felsorolásával együtt. A második részben kapott helyet a könyvben az indián (és eszkimó) nyelvek nyelvrokonsági viszonyait bemutató táblázat, amely mind tartalmában, mind formájában egyedülálló nemcsak a magyar, de a nemzetközi szakirodalomban is.

 
2 100 Ft
Fodor István: A világ nyelvei és nyelvcsaládjai

E nem túl nagy terjedelmű kézikönyv eligazítja az érdeklődőket a világ kisebb és nagyobb nyelveiről, és szakszerűen ismerteti a rokon nyelvek közötti kapcsolatokat.

 

Raktárkészlet:  0 db
2 450 Ft
Nincs raktáron

Terméksorrend: