Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásP. Lakatos Ilona, T. Károly Margit: Nyelvvesztés, nyelvjárásvesztés, nyelvcsere

P. Lakatos Ilona, T. Károly Margit: Nyelvvesztés, nyelvjárásvesztés, nyelvcsere

A termék ára
2 380 Ft
Kosárba tétel
Nincs a weboldalon, de a raktárunkban még meglehet. info@nyelveszkonyvek.hu, webes levél, 30/538-9929
Megosztom
Funkciók
Raktárkészlet
0 db
Rövid leírás

Nyelvvesztés, nyelvjárásvesztés, nyelvcsere


Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XXXII. tagja

 

Budapest, 2004

 

Kötetünk a Nyíregyházán 2002 augusztusában megrendezett 12. Élőnyelvi Konferencia előadásait tartalmazza. A konferencia célkitűzései: fórumot teremteni az élőnyelvi kutatások eredményeinek bemutatására, a magyar beszélt nyelvi kutatások módszertani kérdéseinek tisztázása és együttműködési lehetőség biztosítása a határon túli kutatók számára. Kiemelt szerepet kapott a különböző társadalmi, gazdasági, politikai és nyelvpolitikai körülmények között élő beszélőközösségek anyanyelvükhöz, anyanyelvjárásukhoz való attitűdjének vizsgálata.

A nyelvjárás, nyelvjárásvesztés, nyelvcsere kérdését egynyelvű és többnyelvű közösségekben, őshonos és emigráns kisebbségben, társadalmi és gazdasági tényezők függvényében, a nyelvi változók és a nyelvi változások különböző stádiumainak szempontjából, a nyelvpolitikával és a nyelvtervezéssel összefüggésben tárgyalták az előadók.

A kötetbe a konferencián elhangzott 39 előadás írott változata került. Szekciójukban megtartva, az előadás sorrendjében adjuk közre őket. Az első szekció előadásai elsősorban szociolingvisztikai szempontból, a másodiké a dialektológia szemszögéből közelítették az egész közösségre vonatkozó nyelvcsere, illetve az egyénhez kapcsolható nyelvvesztés, nyelvjárásvesztés összetevőit. A következő szekcióba kerültek a témát szókészlettani és névtani megközelítésben vizsgáló munkák.

A vázolt tematikai sokszínűségből, a nyelvvesztés, nyelvjárásvesztés, nyelvcsere sok szempontú elméleti és módszertani megközelítéséből is látható a témaválasztás időszerűsége.

A kötetet ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a mai magyar nyelv és a nyelvváltozatok szociolingvisztikai vizsgálata.

 Kiadó
Tinta Könyvkiadó
Kód
Aya-Dim
Formátum, oldalszám
Kartonált, B/5, 298 oldal, a borítója sérült, amúgy jó állapotú antikvár könyv