Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásDebreczeni Attila, Gönczy Mónika: Ragyogni és munkálni. Kultúratudományi tanulmányok Kazinczy Ferencről

Debreczeni Attila, Gönczy Mónika: Ragyogni és munkálni. Kultúratudományi tanulmányok Kazinczy Ferencről

A termék ára
2 990 Ft
Kosárba tétel
Nincs a weboldalon, de a raktárunkban még meglehet. info@nyelveszkonyvek.hu, webes levél, 30/538-9929
Megosztom
Funkciók
Raktárkészlet
0 db
Rövid leírás
Kultúratudományi tanulmányok Kazinczy Ferencről
Debrecen, 2010.
Bővebb ismertetés
Régi felismerés, hogy Kazinczy életműve olyannyira különböző művészeti ágakat fog át, hogy megközelítéséhez kultúratudományi szemlélet és interdiszciplinaritás alkalmazása szükséges. Ez a belátás születésének 250. évében kezdett a kutatás szélesebb körében termékeny párbeszéd alapjává válni. Így például Kazinczy és a kertművészet kapcsolatát, vagy a divat és viselet problémakörét, illetve a Kazinczy-önképek angolszász hagyományhoz való visszavezethetőségét tárgyalták izgalmas írások.
A kötet négy fejezete közel negyven tanulmányt tartalmaz: a Nyelv és fordításirodalom című részben Kazinczynak a nyelvvel kapcsolatos tevékenységéről és néhány nevezetes fordításáról értekeznek a szerzők. A Medialitás és társművészetek című részben művészet- és irodalomtörténészek vizsgálják képek és szövegek viszonyát. A Politikum és identitás című részben a történelmi események és a gazdasági mindennapok Kazinczyját pillanthatjuk meg. Az Írótársak és leányok című záró rész pedig az életrajzi és kapcsolattörténeti kutatások újdonságaiból ad ízelítőt.
A tanulmányok első változatai a 2009. október 15–17. között Debrecenben, a Kazinczy-emlékév keretében megrendezett konferencián hangzottak el. Jelen formájukat további szerzői javítások, lektorálás és szerkesztés után nyerték el. A kötet szerzői nyelvészek, történészek, művészettörténészek és irodalmárok.
Kiadó
Debreceni Egyetem Kiadó
Kód
(PZ)
Formátum, oldalszám
Keményfedél, védőborító, B/5, 486 oldal