Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásRégi magyar szólások és közmondások

Régi magyar szólások és közmondások

A termék ára
6 000 Ft
Kosárba tétel
Nincs a weboldalon, de a raktárunkban még meglehet. info@nyelveszkonyvek.hu, webes levél, 30/538-9929
Megosztom
Funkciók
Raktárkészlet
0 db
Rövid leírás

PC-CD ROM

Arcanum, Budapest, 2004.


„Egy nemzeti közmondást örökre meghagyni halni, nagyobb kár, mint amikor a' Hódoltató Tábor egy ágyút el-veszt” — írta 1819-ben kéziratos közmondásgyűjteményének előszavában Pálóczi Horváth Ádám, a híres polihisztor. Ebben a kijelentésben természetesen nem kevés túlzás van, hiszen a szólásoknak és a közmondásoknak éppúgy megvan a maguk története, mint a szavaknak: divatba jöhetnek, de éppúgy feledésbe is merülhetnek. Ugyanakkor viszont nem véletlenül szokás a szólásokat nyelvünk virágainak nevezni. Százával, sőt ezrével találunk ugyanis köztük alapos és találó megfigyelésekből vagy a fantáziából született nyelvi képeket, kifejező és szemléletes hasonlatokat, az embereket és a világ dolgait lényegükben megragadó jellemzéseket, bölcs tanácsokat, intelmeket és évszázados vagy évezredes múltjuk ellenére manapság is megszívlelendő életvezetési elveket.

Emiatt tartották már évszázadok óta fontosnak a szólások és közmondások gyűjtését és közzétételét. A 19. században a romantika múltba fordulása még inkább a tudományos érdeklődés középpontjába állította őket: számos nagy terjedelmű gyűjtemény látott napvilágot. Ezek zöme azonban ma már egyrészt nehezen hozzáférhető, másrészt igen nehéz őket a kutatásokban használni, mert szerkesztési elveik igen kezdetlegesek: van olyan, amelyik rendkívül egyszerű fogalomköri mutatók szerint igyekszik rendezni anyagát, van amelyik egyszerűen a szólás kezdőbetűje alapján, s van olyan is, amelyik — noha kissé következetlenül — a szólás legjellegzetesebb eleme, az ún. vezérszó szerint.

A korlátozott hozzáférés és kezelhetőség miatt tartottuk fontosnak a 19. század négy legismertebb gyűjteményének elektronikus formában való kiadását. Ezzel ugyanis a nehezen hozzáférhető gyűjtemények is közkinccsé lehetnek, a teljes szövegű keresőprogram pedig kényelmesen használhatóvá teszi a régi magyar szólások és közmondások e szinte kimeríthetetlen tárházát.

A CD-n a következő gyűjtemények anyaga kapott helyet:

Dugonics András: Magyar példa beszédek és jeles mondások. Szeged 1820.
Erdélyi János: Magyar közmondások könyve. Pest 1851.
Sirisaka Andor: Magyar közmondások könyve. Pécs 1891.
Margalits Ede: Magyar közmondások és közmondásszerű szólások. Budapest 1896.

Hisszük, hogy ezzel nemcsak nemzeti kultúránk egy fontos részét sikerült átörökítenünk a modern kor digitális világába, de szórakoztató és tanulságos olvasmányt is nyújtunk a CD használóinak.

Kiadó
Arcanum
Kód
9639374806