Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásBárdosi Vilmos, Kiss Gábor: Szólások 5000 magyar állandósult szókapcsolat betűrendes értelmező dióhéjszótára

Bárdosi Vilmos, Kiss Gábor: Szólások 5000 magyar állandósult szókapcsolat betűrendes értelmező dióhéjszótára

A termék ára
990 Ft
Kosárba tétel
Megosztom
Funkciók
Raktárkészlet
2 db
Rövid leírás

Szólások

5000 magyar állandósult szókapcsolat betűrendes értelmező dióhéjszótára

Az Ékesszólás kiskönyvtára sorozat 2. tagja

 

Budapest, 2005

 

Ki ne ismerné a szegény, mint a templom egere vagy a bedobja a törülközőt illetve a köti az ebet a karóhoz és az ezekhez hasonló, több elemből álló szólásokat. Ezek egyik jellemzője, hogy a jelentésüket nem szó szerint kell értenünk. Másik érdekességük, hogy gyakran olyan szavak is találhatók bennük, amelyeket ma már nem használunk: fabatkát sem ér, dugába dől, eben gubát cserél. Ezért sok esetben még a magyar anyanyelvűek számára is gondot okoz egy-egy szólás megértése és helyes használata. Szótárunk 5000 ilyen és ehhez hasonló magyar állandósult szókapcsolat jelentését adja meg, és segítséget nyújt ahhoz, hogy mindig a megfelelővel színesítsük beszédünket, írásunkat.

A szótár összeállítói a magyar szótárírás szakemberei: Bárdosi Vilmos az ELTE Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára, Kiss Gábor pedig az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa, ill. a TINTA Könyvkiadó vezetője.

 

A TINTA Könyvkiadó az Ékesszólás kiskönyvtára sorozat Közmondások című szótárát is melegen ajánlja a Szólások gyűjteménye mellé. Mindkettő az anyanyelvi nevelés hasznos segédeszköze.

Kiadó
Tinta Könyvkiadó
Kód
Aya-Dim
Formátum, oldalszám
Kartonált, A/5, 232 oldal