Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásKiss Lajos: Szófejtés, szótárírás, nyelvtudomány-történet

Kiss Lajos: Szófejtés, szótárírás, nyelvtudomány-történet

A termék ára
2 940 Ft
Kosárba tétel
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás

Szófejtés, szótárírás, nyelvtudomány-történet

Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XXVII. tagja

 

Budapest, 2004

 

KISS LAJOS (1922-2003) a magyarországi etimológia, névtan, szótártan és szlavisztika kiemelkedő alakja, aki a nyelvtudomány történetének kutatásában is jelentős eredményeket ért el.

A Magyar Tudományos Akadémia 1998-ban levelező, majd 2001-ben rendes tagjául választotta. Fő műve a Földrajzi nevek etimológiai szótára, 1988-as első megjelenése óta számtalan kiadást ért meg.

Szófejtés, szótárírás és nyelvtudomány-történet kötet válogatás Kiss Lajos szerteágazó és igen termékeny munkásságából. Hat fejezetre osztva (Az etimológia elmélete, Szófejtések, Földrajzinév-magyarázatok, Lexikográfia, A Földrajzi nevek etimológiai szótára, Nyelvtudomány-történet) 41 tanulmányt tartalmaz, amelyek az elmúlt évtizedekben a Magyar Nyelvben, a Magyar Nyelvőrben és más szakfolyóiratokban jelentek meg. A tanulmányok sorát Kiss Lajos személyes hangvételű visszapillantása zárja, amelyet publikációs jegyzék, szómutató és földrajzinév-mutató követ.

A kötetet a nyelvész szakembereken kívül mindazoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a magyar nyelv szavainak eredete, története és az ehhez kapcsolódó nyelvészeti kutatások iránt.

 

 

Kiadó
Tinta Könyvkiadó
Kód
Aya-Dim
Formátum, oldalszám
Kartonált, B/5, 392 oldal