Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásBalogh Péter: A francia jelentésváltozások elemzése

Balogh Péter: A francia jelentésváltozások elemzése

A termék ára
1 960 Ft
Kosárba tétel
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás

A francia jelentésváltozások elemzése

Jelentéstágulások és jelentésszűkülések a francia nyelv kialakulása és fejlődése során

Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat XXII. tagja

 

A nyelvi jelentésekre irányuló kutatások egyik legérdekesebb területe a jelentésváltozások vizsgálata, mivel itt a változások folyamata kerül előtérbe, az egyes változások közötti összefüggések alapján. Az újlatin nyelvek a közel kétezer éves nyelvfejlődésnek és gazdag nyelvemlékeiknek köszönhetően különösen alkalmasak ilyen irányú vizsgálatokra.

A Francia jelentésváltozások elemzése című munka a jelentésváltozások elemzésére olyan módszert alkalmaz, melyet mindezidáig elsősorban a szinkrón szemantikai kutatások során használnak fel: a jelentés elemekre bontását, vagyis a komponenses elemzést, amely valójában tökéletesen alkalmas történeti folyamatok ábrázolására is, mivel a változási folyamatok során az egyes állomásokat összekötő kapcsokat jelentésmozzanatok biztosítják. Egy szinkrón módszer diakrón alkalmazása számos megoldandó problémát vet fel, melyek megoldásához egyes kifejezések meghatározását pontosítani kell, illetve esetenként ki kell terjeszteni.

A munka egyik legnagyobb értéke, a magyar könyvpiacon egyedülálló, mindenképpen hiánypótló Függelék, amely alapot nyújt a további szemantikai kutatásokhoz, mivel közel 1200 jelentésváltozáson átment francia szót sorol fel az etimon és a mai jelentés, illetve a változási folyamat egy-egy lényeges állomásának bemutatásával a legújabb nyelvtörténeti, etimológiai kutatások eredményeire építve.

A munkát magyar, illetve idegennyelv szakos egyetemi hallgatókon kívül mindazoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a nyelvek története iránt, továbbá azoknak, akiket érdekel, hogy milyen - gyakran meglepő - összefüggések fedezhetők fel az egyes szavak jelentései között.

A szerző az ELTE Francia Tanszékének egyetemi adjunktusa.

 

Kiadó
Tinta Könyvkiadó
Kód
Aya-Dim
Formátum, oldalszám
Kartonált, B/5, 196 oldal