Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásVargha Katalin: Magyar Találós kérdések

Vargha Katalin: Magyar Találós kérdések

-37%
A termék ára
2 400 Ft
Akció: 1 500 Ft
Kezdete: 2013.11.06   A készlet erejéig
Kosárba tétel
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás

Magyar Találós kérdések

 

Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 105. tagja

Budapest, 2010


A Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 105. kötete az első összegző kiadvány magyar találós kérdésekből, amely nagyszámú hiteles szöveget változatokban, az eredeti forrásokban visszakereshetően közöl. Az antológia több mint 3000 szöveget tartalmaz, amelyek eredetileg 1856 és 1924 között jelentek meg nyomtatásban, az akkoriban kibontakozó népnyelvi és népköltési gyűjtés eredményeként. Forrásai között megtalálhatók a korai nyelvészeti szakfolyóiratok – a Magyar Nyelvészet (1856–1861) és a Magyar Nyelvőr (1872–) – mellett olyan klasszikus népköltési gyűjtemények is, mint Arany László Eredeti népmeséi, Kriza János Vadrózsái és a Magyar Népköltési Gyűjtemény (1872–1924) kötetei.

Ezt a gazdag forrásanyagot dolgozza fel a kötet teljességre törekvően, betűhíven adva közre a teljes magyar nyelvterületről származó, tudományos igénnyel, gyakran nyelvjárásilag is pontosan lejegyzett szövegeket, amelyek együttes közlésével megkezdődhet a magyar találós-kutatás régi adósságainak törlesztése.

A szövegek elrendezése a megszokottól eltérően nem a kérdések kezdőszavai vagy legelső fontos szavai vagy „legelső fontos szavai”, és nem is a feleletek ábécérendje vagy tematikus rendszere szerint történt. A szerkezeti-tartalmi csoportosítás áttekinthetővé teszi a magyar szóbeli rejtvények belső rendszerét. Az egymás mellé helyezett változatok azt is megmutatják, hogy egy-egy találó rejtvény mennyire állandó, ugyanakkor mennyiféle változtatást tesz lehetővé. A kötetet kiegészítő mutatók megkönnyítik a keresést a megfejtések, az egyes szövegek származási helye, illetve a gyűjtők, közreadók neve szerint.

Ajánljuk néprajzkutatóknak, nyelvészeknek, egyetemi hallgatóknak. A kötetet haszonnal forgathatják a népköltészet és a rejtvények iránt érdeklődők mellett a népi humor és a 19. századi nyelvjárások kutatói is.

A kötet összeállítója Vargha Katalin, az ELTE BTK Magyar és összehasonlító folklorisztika doktori programjának doktorjelöltje. Már közel öt éve foglalkozik találós kérdésekkel, disszertációját a 19. századi magyar találósokról írja.

Kiadó
Tinta Könyvkiadó
Kód
Aya-Dim
Formátum, oldalszám
Kartonált, B/5, 252 oldal