Kategóriák

Szűrés

Kiadó
Kód
Formátum, oldalszám

Szavazás

Részletes leírásTótfalusi István: Klasszikus szócsaládfák Nyelvünk görög és latin eredetű szavai

Tótfalusi István: Klasszikus szócsaládfák Nyelvünk görög és latin eredetű szavai

-21%
A termék ára
2 990 Ft
Akció: 2 350 Ft
Kezdete: 2013.07.13   A készlet erejéig
Kosárba tétel
Nincs a weboldalon, de a raktárunkban még meglehet. info@nyelveszkonyvek.hu, webes levél, 30/538-9929
Megosztom
Funkciók
Raktárkészlet
0 db
Rövid leírás
Nyelvünk görög és latin eredetű szavai
A Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 96. tagja
Budapest, 2009.
Bővebb ismertetés
Tudta-e Ön, hogy uniformis, transzformátor, református, informatikus szavainkban egyaránt a latin forma szó rejtőzik?
Ehhez hasonló érdekességeket fedezhet fel a Klasszikus szócsaládfák című könyvben. Tótfalusi István 125 görög és latin alapszó kultúrtörténeti és művelődéstörténeti útját követi nyomon. Bemutatja, hogy a görög és a latin nyelvből kiindulva, az olasz, a francia, a német, az angol és esetenként más nyelvek közvetítésével milyen lépésekben, milyen hangalaki változásokkal, milyen jelentésmódosulásokkal alakult ki a magyar szó.
A kötet érdeme, hogy nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi szakirodalomban is először, grafikus módon, ágrajzok segítségével ábrázolja a szóalakok létrejöttét, egymáshoz való kapcsolódását.
Az utószóban a szerző a két klasszikus nyelv történetét vázolja, valamint a könyvben felbukkanó, magyarázatra szoruló nyelvi jelenségeket ismerteti.
A kötetet a benne található értelmezett szavak és kifejezések betűrendes mutatója zárja. Ez a mutató a maga bő háromezer tételével jelzi, hogy a Klasszikus szócsaládfák, habár korlátozott szóanyaggal, mint idegen szavak szótára is jól használható.
Tótfalusi István több évtizedes munkássága alatt számos magas színvonalú tudományos és ismeretterjesztő könyvet, szótárt és lexikont állított össze. Klasszikus szócsaládfák című munkáját ajánljuk mindazoknak, akik vallják, hogy a nyelv nemcsak a mindennapi kommunikáció eszköze, hanem belső titkaival a múlt világának is őrzője. A szerző hatalmas tárgyi tudása, briliáns nyelvismerete biztosíték arra, hogy az érdeklődő olvasó a könyv segítségével közelebb jusson nyelvünk eddig nem is sejtett, feltáratlan összefüggéseihez.
Kiadó
Tinta Könyvkiadó
Kód
Aya-Dim
Formátum, oldalszám
Keményfedél, B/5, 236 oldal